ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Δημοτικό Κάμπιγκ Ελεύθερης Διαβίωσης

1 – 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

 

ΟΜΑΔΑΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ NDI

Non-Directivité Intervenante

Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα

 

 

Επιστημονική Επιτροπή:

Αλέκος Γεωργόπουλος

καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Α.Π.Θ

 

Κώστας Μπακιρτζής,

αν. καθηγητής Δυναμικής των Ομάδων,  Α.Π.Θ

               

 

 

Διοργάνωση:

 

Στέλιος Γκιουζέπας

Κοινωνικός– Κλινικός Ψυχολόγος

Εμψυχωτής – Ψυχοθεραπευτής NDI

 

 

 

Η "Ομάδα  Συνάντησης NDI" αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση  συνάντησης και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, μια εναλλακτική πρόταση διακοπών με βάση τις αρχές και το πνεύμα της NDI, μια πρόταση   ελευθερίας, ενεργούς συμμετοχής, χαράς, επαφής με τη φύση, μια πρόταση δημιουργικότητας.

Η "Ομάδα  Συνάντησης NDIθα ξεκινήσει την Τρίτη 1/07/2014, στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5/07/2014, το βράδυ. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται 2 συναντήσεις (πρωϊνές 10:00-13:00 και απογευματινές 18:00-21:00). Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ανοικτό χώρο.

ΤηνΤρίτη 1/07/14 και Τετάρτη 2/07/14  (μέχρι τις 14:00)  θα  λειτουργεί   γραμματεία για εγγραφές και διανομή υλικού.

 

Έναρξη Συνάντησης: Τρίτη 1/07/2014,18:00-21:00

Πρώτη γνωριμία επαφή με τους συμμετέχοντες και τους εμψυχωτές,  βιωματική παρουσίαση των αρχών της NDI, επικέντρωση στην ανάδυση και την έκφραση των επιθυμιών των συμμετεχόντων, διαμόρφωση της μορφής και του περιεχομένου των συναντήσεων ως άσκηση ελευθερίας, χαράς, επαφής με τη φύση και δημιουργικότητας.

 

Πρωϊνές Συναντήσεις:

Βιωματικά εργαστήρια έκφρασης και επικοινωνίας, χαρακτηριζόμενα από στάση συνοδείας, διευκόλυνσης, ακρόασης, ενσυναίσθησης, γνησιότητας και αποδοχής του άλλου, με βάση το τρίπτυχο Ακούω – Προτείνω – Συνοδεύω. Οι πρωϊνές συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες με βασικές θεματικές που προκύπτουν από τις εκφρασμένες επιθυμίες και τα αιτήματα  των συμμετεχόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες μέθοδοι – τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν:

l  Βιωματικές ασκήσεις – παιχνίδια για το «ζέσταμα» της ομάδας

l  Βιωματικά εργαστήρια γνωριμίας, έκφρασης, επικοινωνίας, ανάπτυξης της δημιουργικότητας

l  Μέθοδοι και τεχνικές συνοδείας, ενεργούς ακρόασης και επαναδιατύπωσης (reformulation), με ενσυναίσθηση, γνησιότητα και ανεπιφύλακτα θετική αποδοχή, σύμφωνα με την παράδοση του ΚurtLewin και  του Carl Rogers

l  Μέθοδοι και τεχνικές προερχόμενες από το κίνημα του ανθρώπινου δυναμικού (Ραϊχικές μέθοδοι, Ψυχόδραμα, Κοινωνιόγραμμα, Θεραπεία Gestalt, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων, κ.α.)

l  Μέθοδοι και τεχνικές διευκόλυνσης της έκφρασης και της επικοινωνίας (αυτόματη – αυθόρμητη έκφραση στο γραπτό και προφορικό λόγο, αυτόματη σωματική έκφραση με κίνηση, χορό, αυθόρμητο θέατρο, αισθητική έκφραση, art-therapy κ. α.)

l  Τεχνικές χαλάρωσης – ενεργοποίησης, μασάζ

l  Μέθοδοι και τεχνικές που θα ανακύψουν από την εμπειρία, τη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα των εμψυχωτών και των συμμετεχόντων

l  Βιωματικές δράσεις με στόχο την επαφή με τη φύση, την ιστορία και το νησί της Σαμοθράκης

 

Απογευματινές συναντήσεις:

l  Συνάντηση όλων των συμμετεχόντων σε ολομέλεια, ενιαία μεγάλη ομάδα, μοίρασμα, έκφραση, ανταλλαγή εμπειριών και βιωμάτων 

l  Παρουσίαση  των αρχών της NDI

l  Προετοιμασία των πρωϊνών συναντήσεων


Σάββατο 5/07/2014: 18:00-21:00

Κλείσιμο της “Ομάδας Συνάντησης NDI”, εντυπώσεις, συναισθήματα,  αποχαιρετισμός

 

Κόστος Συμμετοχής: 50Ευρώ

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής:

Γκιουζέπας Στέλιος, 6973008749, sgiouz@yahoo.com

Ζαχαριά Ελένη, 6938937033, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://ndi-samothraki.blogspot.gr/

www.kbakirtzis.gr

 

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Προτεινόμενη Διαμονή: Κάμπινγκ Ελεύθερης Διαβίωσης Δήμου Σαμοθράκης

http://www.samothraki.gr/dimsamoth/index.php?option=com_content&view=article&id=816&Itemid=268

 

Κόστος Προτεινόμενης Διαμονής: Περίπου 5 ευρώ/άτομο. Παρέχεται έκπτωση 30% στο αναγραφόμενο κόστος (βλέπε παραπάνω σύνδεσμο) του κάμπινγκ Ελεύθερης Διαβίωσης του Δήμου Σαμοθράκης για όλους τους συμμετέχοντες.

Το κάμπινγκ "Ελεύθερης Διαβίωσης" είναι δημοτικό,  13,8 km από την Καμαριώτισσα (το λιμάνι στο οποίο φτάνει το πλοίο) και 1,2 km απο τα Θέρμα (περιοχή Θέρμα Πλατιά). Σε κάποιους χάρτες αναφέρεται ως "Δημοτικό Κάμπιγκ Πλατιάς". Το συγκεκριμένο κάμπιγκ βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, μέσα σε ένα σχετικά πυκνό δάσος, έκτασης 30 στρεμμάτων. Έχει δέντρα αρκετά ψηλά που προσφέρουν σκιά και δροσιά όλη την μέρα. Ακόμα και στην περίοδο της high season μπορείς πολύ εύκολα να βρεις χώρο για πολλές σκηνές. Η φύση οργιάζει και πραγματικά το μέρος αυτό είναι η χαρά του φυσιολάτρη.

Προτεινόμενες παράλληλες εκδηλώσεις

 

l  Μουσική βραδιά, πάρτυ, θεατρικά δρώμενα

l  Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο  της Παλαιόπολης και στο “Ιερό των      Μεγάλων Θεών”

l  Ορειβατικοί περίπατοι – ανάβαση στις βάθρες και στο βουνό Σάος

 

Λίγα λόγια για την NDINondirectivité Intervenante – Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα

HΠαρεμβαίνουσα Μη-Κατευθυντικότητα  (NonDirectivité Intervenante - NDI) είναι θεωρία κατανόησης των ανθρωπίνων λειτουργιών σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο και συγχρόνως μέθοδος διευκόλυνσης της πορείας μάθησης και ανάπτυξης. Η θεωρία αυτή συγκροτήθηκε και ολοκληρώθηκε στη σημερινή της μορφή στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, από τον Γάλλο καθηγητή MichelLobrot,  στη συνέχεια  του έργου του KurtLewin και του CarlRogers, μέσα στα πλαίσια του Υπαρξισμού και της Φαινομενολογίας. OMichelLobrot, τόσο θεωρητικά όσο και μεθοδολογικά, εμπλουτίζει τη Μη Κατευθυντικότητα με την έννοια και την πρακτική της Παρέμβασης (Intervention).Καίριας σημασίας είναι η διάκριση που κάνει μεταξύ  επιρροής και επιβολής.Το πρόβλημα έγκειται λοιπόν στο πώς μπορούμε να αποφύγουμε την επιβολή, όχι όμως και την επιρροή. Αυτό επιτυγχάνεται παρεμβαίνοντας και προτείνοντας δραστηριότητες, ιδέες, αναλύσεις κ.α., επηρεάζοντας θετικά και εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση πάντα των αναγκών και των επιθυμιών των συμμετεχόντων. Αυτό προϋποθέτει τη διευκόλυνση της έκφρασης και της επικοινωνίας όπως και τη στάση ακρόασης και συνοδείας από μέρους των εμψυχωτών.

 

 

Η NDINondirectivité Intervenante – Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα στην Ελλάδα

 

Εδώ  και  30 περίπου χρόνια η NDI εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη επιτυχία και αποδοχή. Υλοποιούνται εκπαιδεύσεις και συγκροτούνται ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας. Πολλοί κλινικοί των ανθρωπίνων σχέσεων και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν εκπαιδευθεί και εφαρμόζουν τις αρχές, το πνεύμα και τις μεθόδους της NDI στους χώρους δραστηριοποίησής τους. Η NDI διδάσκεται στην ανώτατη εκπαίδευση (Παιδαγωγική Σχολή, ΑΠΘ) τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (ΜΠΣ Ειδίκευση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση). Εφαρμόζεται στην επιμόρφωση επαγγελματιών διαφόρων  κατηγοριών. Το επίπεδο της εκπαιδευτικής-παιδαγωγικής  και κλινικής εφαρμογής στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εμψυχωτών (500 ωρών) στην Παρεμβαίνουσα μη Κατευθυντικότητα. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος, όπως και αυτή του συντονισμού και της εμψύχωσης των δραστηριοτήτων, έχει ο Στέλιος Γκιουζέπας, συνεπικουρούμενος από ομάδα συνεργατών και τη συμμετοχική ερευνητική παρατήρηση του Κώστα Μπακιρτζή. Παρεμβαίνουν επίσης  ο MichelLobrotκαι η NicoleSimone.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://kbakirtzis.gr/index.php/2012-10-18-16-53-33/2012-10-31-21-25-06/500