Έχοντας ολοκληρώσει στη Γαλλία την εκπαίδευση στην Παρεμβαίνουσα Μη-Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων με τον M.Lobrot και τη Ν.Simon, ο Κώστας Μπακιρτζής πρότεινε, το καλοκαίρι του 1983, δύο πενθήμερα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης στο Μεγάλο Καζαβίτι της Θάσου, με συμμετέχοντες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνεχισθούν οι συναντήσεις και έτσι δημιουργήθηκαν δύο ομάδες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη που λειτούργησαν για 20 περίπου χρόνια και δημιούργησαν μία σημαντική παράδοση και εμπειρία εφαρμογής της NDI στην Ελλάδα.
Παράλληλα στην Αθήνα δραστηριοποιούνταν η ψυχολόγος Καίτη Κανακάκη που είχε σπουδάσει στο Παρίσι και είχε εκπαιδευθεί από τον M.Lobrot και τη N.Simon. Έτσι, μετά από μερικά χρόνια εφαρμογής στην Ελλάδα, το χειμώνα του 1986, οι Κ.Κανακάκη, Κ.Μπακιρτζής και ο ψυχίατρος Γιώργος Αστρινάκης, διοργανώνουν μια εβδομάδα παρουσίασης του Lobrot στην Αθήνα, με διαλέξεις και εργαστήρια. Στη συνέχεια, διοργανώθηκε σειρά διετών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τους M.Lobrot, N.Simon, K.Kανακάκη και Κ.Μπακιρτζή. Σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων διοργανώνονται (ομιλίες, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, ομάδες ψυχοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης) σε σχολεία, πανεπιστήμια, ψυχιατρικά νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κ.ά. σε όλη την Ελλάδα.
Η NDI γίνεται προοδευτικά γνωστή. Μεταφράζονται βιβλία και κείμενα του Lobrot, όπως κυκλοφορούν και κείμενα Ελλήνων συνεργατών του. Πληθώρα εκπαιδευτικών και κλινικών διαφόρων ειδικοτήτων, καλλιτεχνών, εργαζομένων σε διάφορους τομείς σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και να συνεργάζονται στα πλαίσια της NDI και να τη χρησιμοποιούν στη δουλειά και στη ζωή τους γενικότερα, με πολύ θετικά αποτελέσματα όπως φαίνεται και από σειρά επιστημονικών ερευνών και αξιολογήσεων που πραγματοποιούνται (βλ. βιβλιογραφία). Κέντρα και ομάδες συνεργατών δημιουργούνται ιδιαίτερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά, προτείνουν δραστηριότητες και διοργανώνουν ομάδες εκπαιδευτικές και θεραπευτικές.
Το 2006 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ερευνας, Εκπαίδευσης και Εφαρμογών της Εμψύχωσης, επιχειρώντας μια καινοτόμο προσπάθεια θεσμικής οργάνωσης, συνεχιζόμενης αυτοεκπαίδευσης, επικοινωνίας βιωματικού χαρακτήρα και προοδευτικά επαγγελματικής δραστηριοποίησης των μελών του.
Το 2008, με πρωτοβουλία της ψυχολόγου Eυδοκίας Στάμου από την Πάτρα, οργανώθηκε στις Σπέτσες διεθνής συνάντηση NDI, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Η συνάντηση από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο συγκεντρώνοντας γνώριμους της NDI, αλλά και όσων επιθυμούν να την γνωρίσουν.
Στις αρχές του 2011 Ιδρύθηκε Πανελλήνιος Σύλλογος Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικότητας (NDI) με έδρα την Αθήνα.