Στο πλαίσιο

της Féderation Internationale de la Non Directivité Intervenante

& του Πανελληνίου Συλλόγου Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικότητας

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 500 ΩΡΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΣΑΣ ΜΗ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

(Non-Directivité Intervenante – NDI)

 

Συντονισμός - Εμψύχωση

Στέλιος Γκιουζέπας & Συνεργάτες

Συμμετέχουν

ο Michel Lobrot και η Nicole Simon

 

Διοργάνωση – Δηλώσεις συμμετοχής

Στέλιος Γκιουζέπας

κιν. 6973008749 ,e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θεσσαλονίκη

 

-----------------------------------------------------

 

ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

 

Βιωματικό πρόγραμμα 500 ωρών, στην Παρεμβαίνουσα Μη- Κατευθυντική μέθοδο του Michel Lobrot (Non Directivité Intervenante – NDI).

To πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικής εργασίας (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.), σε καλλιτέχνες και σε όσους γενικότερα ενδιαφέρονται για θέματα ανθρώπινης επικοινωνίας, προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην Εμψύχωση Ομάδων μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας, βιώνοντας τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις μεθόδους της Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικότητας (NDI) που εισήγαγε ο Γάλλος καθηγητής Michel Lobrot (Google:MichelLobrot) και δίδαξε στην Ελλάδα ο καθηγητής Κώστας Μπακιρτζής. H εκπαίδευση αφορά την εκμάθηση μεθόδων και τεχνικών, επιδιώκοντας παράλληλα την απόκτηση πνεύματος και στάσης συνοδείας, διευκόλυνσης, ακρόασης, ενσυναίσθησης, γνησιότητας και αποδοχής του άλλου, εκφραζόμενα από το τρίπτυχο Ακούω - Προτείνω - Συνοδεύω. Παράλληλα, παρουσιάζονται και εμβαθύνονται οι θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της Εμψύχωσης Ομάδων.

Την επιστημονική ευθύνη όπως και αυτή του συντονισμού και της εμψύχωσης των δραστηριοτήτων του προγράμματος έχει ο Στέλιος Γκιουζέπας, Κοινωνικός Ψυχολόγος, εμψυχωτής-ψυχοθεραπευτής NDI, συνεπικουρούμενος από ομάδα συνεργατών.

Συμμετέχουν ως εκπαιδευτές-εμψυχωτές: ο Michel Lobrot και η εμψυχώτρια-ψυχοθεραπεύτρια NDI Nicole Simon.

Συμμετοχική ερευνητική παρατήρηση: Κώστας Μπακιρτζής

***

Το πρόγραμμα αυτό της Εκπαίδευσης Εμψυχωτών συνιστά επίσης, για όσους το επιθυμούν, τον πρώτο κύκλο Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών, ατομικών και ομαδικών συνεδριών. Ο δεύτερος κύκλος περιέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, εποπτεία, εμβάθυνση θεωρητικών και μεθοδολογικών ζητημάτων και εκπόνηση εργασίας. Η διάρκεια και το ακριβές περιεχόμενο της εκπαίδευσης διαμορφώνονται κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τον κάθε συμμετέχοντα, εξαρτώμενες από την προηγούμενη διαδρομή, εμπειρία, σπουδές και εκπαιδεύσεις του.

***

Το πρόγραμμα αρχικά είχε προταθεί ως διετές πρόγραμμα 500 ωρών (Ανοιξη 2011), με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, τιμή και διάρκεια (2011-2013). Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή δύσκολη συγκυρία της χώρας προτείνεται μια νέα ευέλικτη εκπαιδευτική και οργανωτική μορφή που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε διαφορετικούς ρυθμούς οικονομικής και χρονικής δέσμευσης. Η νέα αυτή μορφή επιτρέπει τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής διαδρομής από τον κάθε εκπαιδευόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητά του, ακολουθώντας το σύστημα της προοδευτικής συγκέντρωσης εκπαιδευτικών μονάδων. Επίσης, οι εγγραφές γίνονται στη διάρκεια όλης της χρονιάς, δίχως την ίδια ημερομηνία έναρξης για όλους τους εκπαιδευόμενους. Πρόκειται για διαρκές βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο οι ημερομηνίες καθορίζονται από τον κάθε εκπαιδευόμενο, ανάλογα με τις επιλογές του.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εκπαιδευόμενος, σε συνεννόηση με τον συντονιστή του προγράμματος, επιλέγει ομάδες και άλλες δραστηριότητες ανάμεσα σε αυτές που θα του προτείνονται και θα υλοποιούνται στη συνέχεια της εγγραφής του. Για κάθε ομάδα ή άλλη δραστηριότητα, ανάλογα του περιεχομένου και της διάρκειάς της, θα αντιστοιχεί ορισμένος αριθμός διδακτικών μονάδων. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με τη συγκέντρωση 500 διδακτικών μονάδων που αναλογούν σε αντίστοιχες ώρες εργασίας. (Η συμμετοχή για παράδειγμα σε ένα τριήμερο εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης, θα αντιστοιχεί από 16 έως 24 δ.μ., ανάλογα με τις ώρες εργασίας και τον τύπο του εργαστηρίου. Η συμμετοχή στο ΔιεθνέςΣυμπόσιο της NDI που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα - με εργαστήρια και ολομέλειες, θα αντιστοιχεί σε 40-60 δ.μ.).

Οι ομάδες και άλλες δραστηριότητες που θα προτείνονται, με διάφορα θέματα και συμμετέχοντες (όχι αναγκαστικά εκπαιδευόμενους),κυρίως θα γίνονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, εντός και εκτός πόλης, όπως και σε άλλα μέρη, ακόμη και στη Γαλλία. Ο κάθε εκπαιδευόμενος δηλαδή, ανάλογα με τις δυνατότητές του, θα μπορεί να παρακολουθήσει ομάδες με διαφορετικά θέματα και σύνθεση, αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη ή να μετακινηθεί ορισμένες φορές και αλλού, εφ΄όσον μπορεί και το επιθυμεί.

Ομάδα Κορμού: Παράλληλα με τις ανωτέρω ομάδες και δραστηριότητες ελεύθερης επιλογής θα γίνονται κατά τακτά διαστήματα συναντήσεις συντονισμού, εφαρμογής, συν-εμψύχωσης, εποπτείας της εκπαιδευτικής πορείας, θεωρητικών εισηγήσεων, παρουσίασης εργασιών, πρόσκλησης έμπειρων εμψυχωτώνγια παρουσίαση της δουλειάς τους, κλπ.(βραδινά, ολοήμερα, τριήμερα και πολυήμερα), μόνο για τους εκπαιδευόμενους. Πρόκειται δηλαδή για διαρκή ομάδα που θα συμμετέχουν μόνο όσοι θα έχουν εγγραφεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οσοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευση θα αποχωρούν και όσοι νέοι εγγράφονται θα εντάσσονται προοδευτικά στην Ομάδα Κορμού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και επεξηγήσεις αποταθείτε στο συντονιστή του προγράμματος.

Οι πολυήμερες συναντήσειςμε διανυκτέρευση (Π-Σ-Κ ή και περισσότερες μέρες) συνιστώνται για ουσιαστικότερη εμβάθυνση και βίωση του πνεύματος, των αρχών και της μεθοδολογίαςτηςNDI.

 

Συμπληρωματικά στοιχεία:

  • Ο/Η κάθε εκπαιδευόμενος/η, με εποπτεία των εκπαιδευτών, μπορεί να κάνει ατομικές συνεδρίες με άλλους εκπαιδευόμενους (σε τόπο και χρόνο της επιλογής τους), για την απόκτηση εμπειρίας στις ατομικές συνεδρίες.
  • Στη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες επιλέγουν ένα θέμα έρευνας-μελέτης (θεωρητικό ή/και εφαρμογής), το οποίο και επεξεργάζονται με τη βοήθειατων εκπαιδευτών

Στο τέλος της εκπαίδευσης δίνεται βεβαίωση αναγνωρισμένη από:

  • Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας,που εδρεύει στην Αθήνα.
  • Την Fédération Internationale de la Non Directivité Intervenante - F.I.N.D.I(Διεθνή Ομοσπονδία Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας), που εδρεύει στο Παρίσι .

 

 

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής

Στέλιος Γκιουζέπας

κιν. 6973008749 ,e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.