Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Michel Lobrot

Από την ηδονή στην τρέλα, εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2018

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 19:00

Ο Michel Lobrot είναι παιδαγωγός και ψυχοθεραπευτής, καθηγητής στο γνωστό για τον ριζοσπαστισμό του πανεπιστήμιο Paris 8-Vincennes. Υπήρξε μέλος του παιδαγωγικού κινήματος Freinet και συνεργάτης του Κορνήλιου Καστοριάδη στο περιοδικό Socialisme ou Barbarie. Eίναι ο εμπνευστής και θεμελιωτής του κινήματος της Θεσμικής Παιδαγωγικής, μαζί με τον κοινωνιολόγο Georges Lapassade, όπως και της NDI (NonDirectivité Intervenante, Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα). HNDI είναι θεωρία κατανόησης των ανθρωπίνων λειτουργιών σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο και συγχρόνως παιδαγωγική μέθοδος διευκόλυνσης της μάθησης και της ανάπτυξης, και μέθοδος εμψύχωσης των ομάδων, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Από το 1985 που ο Lobrot επισκέπτεται την Ελλάδα δημιουργείται ομάδα συνεργατών και η NDI γίνεται γνωστή επηρεάζοντας την έρευνα και τις εφαρμογές σε ακαδημαϊκό, παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό, ψυχοκοινωνιολογικό και κλινικό-ψυχοθεραπευτικό επίπεδο. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που επηρέασαν σημαντικά την παιδαγωγική και την ψυχολογία στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα (La Pédagogie Institutionnelle,1966, Lintelligence et ses formes, 1973, Lanimation nondirective des groupes,1973, Les forces profondes du moi,1983, Le psychisme en mouvement, 2017, L’écologie humaine, 2017, κ.ά.).

Με την έκδοση και του τρίτου βιβλίου στα ελληνικά, το Από την ηδονή στην τρέλα, από τις εκδόσεις Αρμός, (το πρώτο είναι Ο Αντι-Φρόϋντ, 1999, εκδ. Gutenberg, και το δεύτερο Ζώντας μαζί, 2015, εκδ. Αρμός) έχουμε για τον έλληνα αναγνώστη μια αρκετά πλήρη εικόνα του έργου του ριζοσπάστη αυτού ερευνητή, των θεμάτων που μελετά και της προσέγγισης που ακολουθεί. Τα τρία αυτά βιβλία, πέρα από τη συνθετική αναφορά στο σύνολο του έργου του συγγραφέα, το προεκτείνουν σε νέες διερευνήσεις κατανόησης του ανθρώπου και της πορείας του, συνδέοντας πάντοτε τον ψυχικό του κόσμο με το κοινωνικό και το φυσικό του περιβάλλον.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

o Γιάννης Μήτρου, διδάκτωρ φιλοσοφίας, ψυχαναλυτής

η Ιωάννα Γκιουλέ, φυσικός, σύμβουλος ψυχ. υγείας, συντονίστρια του Ινστιτούτου ΒΠNDI

και θα σχολιάσει ο Αργύρης Μπακιρτζής, αρχιτέκτονας, μουσικός

Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αρμός, Πρασακάκη 5, Θεσσαλονίκη

 

Μοιράσου το:

Περισσότερες δραστηριότητες