Βιωματικό εργαστήριο

Ζωγραφίζοντας με την NDI

Σάββατο-Κυριακή 17-18 Νοεμβρίου, 10:30-17:30

Το βιωματικό αυτό εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες ανθρωπιστικών σπουδών (παιδαγωγούς-εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, καλών τεχνών, κ.ά.), όπως και στο ευρύτερο κοινό. Αποσκοπεί στην έκφραση και επικοινωνία μέσω του σχεδίου και της ζωγραφικής, με διευκολυντές-εμψυχωτές που ακολουθούν τις αρχές και της μεθόδους της NDI.

Στο εργαστήριο αυτό προτείνονται δραστηριότητες σχεδίου και ζωγραφικής, διευκολύνοντας την ελεύθερη-αυτόματη έκφραση και την δημιουργικότητα των συμμετεχόντων, δίχως πρωθύστερες αναφορές και περιορισμούς σε ότι αφορά θεματολογία και μορφές αισθητικής. Επιδιώκεται η διευκόλυνση της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης όπως και το λεκτικό μοίρασμα επ΄αυτής, η σημασία που αποκτά το έργο για τους συμμετέχοντες, η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που βιώνεται, όπως και πιθανές δυσκολίες, φόβοι ή μπλοκαρίσματα.

Η εμψύχωση του εργαστηρίου βασίζεται στις αρχές της Μη-Κατευθυντικότητας του Κurt Lewin (Training Group), του Carl Rogers (Encounter group), όπως και στις δυνατότητες παρέμβασης και προτάσεων που εισάγει Michel Lobrot, πάντοτε σε πνεύμα και στάση ακρόασης των αναγκών και των επιθυμιών των συμμετεχόντων και συνοδείας με ενσυναίσθηση, γνησιότητα, ανεπιφύλακτα θετική αποδοχή.

Συνήθως τέτοια εργαστήρια εντάσσονται στο πλαίσιο της art therapy (θεραπεία μέσω της τέχνης). Στην NDI χρησιμοποιούνται όλα τα δυνατά εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, χορός, θέατρο, μουσική, κ.ά. ο γραπτός και προφορικός λόγος, όπως και ο μη λεκτικός, κ.ά.) επιδιώκοντας, την έκφραση και την επικοινωνία, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση και την απόλαυση, το wellbeing (ευ ζείν), που τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη διαμορφώνει μια νέα αντίληψη για την παιδαγωγική και την ψυχολογία, όπως και για την ψυχοθεραπεία (KAHNEMANN. DIENERE. SCHWARZN. 2003, Well-Being, The foundations of Hedonic Psychology. Ed. Russel Sage Foundations, New York).

Εμψυχωτές: Κώστας Μπακιρτζής , Ιωάννα Γκιουλέ

Συμμετοχή: 80 ευρώ

Ομάδα μέχρι 14 ατόμων.Δεν απαιτούνται γνώσεις σχεδίου και ζωγραφικής.

Δίδονται βεβαιώσεις συμμετοχής.

Μοιράσου το:

Περισσότερες δραστηριότητες