Ομιλία με θέμα: ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ομιλητής: Δρ. Κρίτων Χριστιανόπουλος

Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος

Τετάρτη 20 Μαρτίου, 19.00

Τα διδακτικά βιβλία, τα άρθρα και τα συνέδρια παρουσιάζουν την ψυχοθεραπεία σαν μια ακριβή και μεθοδική δραστηριότητα, με ξεκάθαρα στάδια και παρεμβατικές τεχνικές. Τη συνδέουμε με την ανάλυση και τη μεθοδική λύση της μεταβίβασης , την ανάλυση των αντικειμενότροπων σχέσεων και τις προσεκτικές ερμηνείες.

Ποια είναι όμως τα θεραπευτικά μυστικά που δεν διδάσκονται και δεν κατατίθενται; Είναι κάποια συστατικά που δεν περιγράφονται εύκολα και ακόμη δυσκολότερα ορίζονται. Συχνά και οι ίδιοι οι θεραπευτές δεν έχουν συνείδηση σε ότι αφορά την εξήγηση της βελτίωσης του ασθενούς τους.

Είναι μάλλον αδύνατο να διδάξει κάποιος την ενσυναίσθηση, την ικανότητα να υπερβαίνεις τον εαυτό, να αγγίζεις τον ασθενή σε βαθειά επίπεδα. Το αδύνατον είναι να διδαχθεί η σοφία

*

Ο Κρίτων Χριστιανόπουλος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1968. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και τη θητεία του σαν αγροτικός γιατρός και εν συνεχεία έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Montpellier, Γαλλία (1973) όπου σπούδασε, με υποτροφία της Γαλλικής κυβερνήσεως, Κλινική Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gui de Chauliac, Δ/ντής Prof. Labange επίσης στο ίδιο Νοσοκομείο σπούδασε Νευροφυσιολογία με Δ/ντή τον Prof. Passoin.

Τα επόμενα δέκα έτη έζησε στην Αμερική όπου ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Phipps Clinic Βαλτιμόρη, και Παιδοψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Columbia New York State Psychiatric Institute, USA. Απέκτησε κατόπιν εξετάσεων τους αντίστοιχους τίτλους ειδικότητάς στην Ψυχιατρική Παίδων και Εφήβων.

Δούλεψε σαν Assistant Professor στο Western Psychiatric Institute της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh USA όπου εκπόνησε και τη διατριβή του. Εργάστηκε επίσης στην Κλινική Διαταραχών της Διάθεσης στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Διηύθυνε επί ένα εξάμηνο Ψυχιατρικό Τμήμα Παίδων στο Jersey City Medical Center και εργάστηκε σαν Σύμβουλος στη Δ/νση Εκπαιδευτικού Συστήματος της Νέας Υόρκης.

Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου του 1987 ίδρυσε και διεύθυνε μέχρι το 2010 το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα εκτός από τις άλλες δραστηριότητές του παρέχει και την πλήρη ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής.

Διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος μέσω της Γεν. Γραμματείας Ερευνών και Τεχνολογίας στις Βρυξέλλες. και υπήρξε εξεταστής σε όλες τις εξετάσεις για τη χορήγηση ειδικότητας στην Παιδοψυχιατρική

Υπήρξε βασικό στέλεχος στις έρευνες του National Institute of Mental Health των Η.Π.Α. σχετικά με κατάθλιψη σε παιδική και εφηβική ηλικία όπου, συνεργάστηκε στενά με τους Καθηγητές Ψυχιατρικής Marika Kovacs, στα ερευνητικά προγράμματα και με τον Καθηγητή Himelhoch, ειδικό σε θέματα κατάθλιψης, που ήταν επιβλέπων στη διατριβή του.

Ο Κρίτων Χριστιανόπουλος είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιών και Εφήβων, Αντιπρόεδρος στο Ψυχιατρικό Τμήμα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μετέχει ενεργά και σε άλλες Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες.

΄Εχει συγγράψει «Εγχειρίδιο Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου. (έκδ. University Studio Press Θεσσαλονίκη).

Μοιράσου το:

Περισσότερες δραστηριότητες